Se bare på hva som hendte i Statistisk Sentralbyrå – sogar med en professor i endringsledelse i sjefsstolen. Professor John Kotter fra Harvard Business School hevdet i 2008 at 70% av besluttede endringsprosesser mislykkes.
Vi kjenner det i oss selv. Mange av oss trives med stabilitet og at vi kan forutse dagene og månedene som kommer. Selv er jeg involvert i mange endringsprosesser og jeg snakker mye til ledere om hva de må gjøre for å lykkes. I mitt 60-årige liv har jeg hatt fire jobber, eid en leilighet og tre biler. Jeg er mildt sagt, en ganske stabil og forutsigelig person, og jeg forstår at det er vanskelig å få organisasjoner til å endres. Jeg kjenner det i meg selv.
Det betyr ikke at det er noe alternativ å ikke forandre. Når alt annet forandres, sier det seg selv at vi må henge med. Få er uenig i det. Til og med jeg har gått fra fast jobb til å drive konsulentselskap sammen med min gode kollega. Vi har til og med investert i et hotell i Sør-Frankrike, og det var det ingen som forutså. Vi kan når vi vil, men det skal litt til. Slik er det for mange, og derfor blir det vanskelig å få til store endringer.
Så bra at vi har en formel som sikrer suksess om vi følger den. Den opprinnelige formelen ble utviklet av David Gleicher tidlig på 60-tallet. Det var i en tid da «Scientific Management» var førende og man egentlig ikke hadde fått med seg at mennesker har følelser og egen vilje. Men det har de, og det tok Gleicher hensyn til. Senere er modellen endret litt, men ikke vesentlig.
Forandringens formel består av fire faktorer.