Hjelp, det er ikke bruk for meg!

Som leder er du vant til å ha spotlyset på deg. Mange elsker det. De fleste venner seg til det. Noen blir avhengig av det.

Publisert: 24.11.18 | Sigurd Eltvik
Del på: Facebook | LinkedIn | Twitter

 

Det kan bli en plage for dem du leder. Er du en god leder, har du lagt til rette for at mennesker kan få utvikle seg og nå sitt fulle potensiale. Til slutt greier de seg uten deg, og da er det viktig å sitte helt i ro.

Slapp av! Det blir bruk for deg igjen. Noen kommer til å omorganisere, eller dynamikken i omgivelsene endrer seg dramatisk. Da blir det bruk for deg. Men i en periode, når alt går bra, skal du bare sitte i ro. Du kan lese en bok eller spille golf. Det viktigste er at du ikke blander deg inn i et velfungerende team og forstyrrer det de holder på med.

Jeg må finne på noe!

Det er forferdelig vanskelig for mange ledere. Plutselig er spotlyset borte fra deg. Kanskje har det flyttet seg til medarbeiderne dine. Hvordan skal du nå forsvare den høye lønnen du har? Du må jo vise at det er bruk for deg. Det går bra, sier jeg. La de holde på! Men de kan fort bli selvtilfredse, sier du. De behøver utfordringer! De behøver noen som sørger for at de stadig blir bedre! Tror du ikke de tenker på det selv, svarer jeg. Tror du at de behøver deg for å agere rasjonelt?

Du er ikke så betydningsfull som du tror. Så snart du innser det, kan du bli en dyktig leder. Sitt i ro!

I stedet blir mange ledere desperate for å synliggjøre hvor viktige de er og på nytt dreie spotlyset i deres retning. Desperasjonen har mange navn, de fleste ender med prosess: Strategi, Business Process Reeingeneering, Red way of work, digitalisering, lean. Det er ingenting galt med noen av disse prosessene. Det som blir galt er når de iverksettes for å støtte lederens ego.

Hold fingrene fra fatet!

«Hire good people and leave them alone!» Det er et sitat fra William L. McKnight, styreformann i 3M fra 1949 til 1966. Det er mye visdom i det. Hans lederprinsipper er fortsatt førende for 3M - et særdeles vellykket multinasjonalt selskap. Jeg ville lagt til et par forutsetninger før jeg overlot dem til seg selv.

Først må organisasjonen ha en tydelig strategi slik at folk vet hva de skal forsøke å få til. Dernest må det etableres et verdigrunnlag som gir føringer for hva som er OK og hva som ikke er OK i forhold til å få til det man har blitt enig om i strategien. Når dette er klart, kan man overlate dyktige folk til seg selv.

Normalsituasjonen er nok allikevel at det er behov for lederens egnskaper som tilrettelegger for utvikling og prestasjoner. Det er mangel på perfekte mennesker. Mange behøver utfordringer og støtte på veien til å oppnå sitt fulle potensiale.

Men av og til oppstår magien rundt et velfungerende team som heier på hverandre og leverer lysende resultater. Da er det ikke bruk for deg. Hold deg i ro, stå helt stille, nyt livet og vær klar for å trå til når situasjonen krever det. Inntil da; da la medarbeiderne nyte spotlighten.